Laddar Evenemang

Metropolitan: Tosca | Operaklassiker av Puccini

Share this event:
11408768
DD
dagar
HH
tim
MM
min
SS
sek
Start
november 23 @ 19:00
Slut
november 23 @ 22:30
Address
Skolvägen 12Ullared

Tosca – en operaklassiker

Äntligen är operaklassikern Tosca av Puccini tillbaka på Met för att livesändas på bio. Underbara melodier som framförs av den storslagna orkestern till en gripande berättelse om makt. Premiär 23 november.

En diva, en sadist och en idealist

Puccinis melodrama om en instabil diva, en sadistisk polischef och en idealistisk konstnär har både kränkt och fängslat publiken i över ett sekel. Kritiker har haft problem med Toscas ganska smutsiga ämne, intensiteten i partituret och de publikfriande dramatiska huvudrollerna. Men detta har också gjort Tosca till ett av fåtal ikoniska verk som får representera opera hos allmänheten.

Klassiskt partitur | Fantastiska melodier

Toscas popularitet stärks ytterligare av ett uppfriskande dramatiskt svep, ett drivande partitur med överflödande melodier och teatralisk klurighet, samt den starka titelrollen. Tosca hade premiär på Teatro Costanzi i Rom år 1900.

Den storslagna norska sopranen Lise Davidsen spelar den passionerade divan i David McVicars spännande produktion. Den brittisk-italienska tenoren Freddie De Tommaso gör sin mycket efterlängtade debut på Met som Toscas revolutionära älskare Cavaradossi.

Kraftpaketet, den amerikanska barytonen Quinn Kelsey, är den sadistiska polischefen Scarpia. Maestro Xian Zhang dirigerar den medryckande musiken, som innehåller några av Puccinis mest minnesvärda melodier.

Skapare

Giacomo Puccini (1858–1924) var enormt populär under sin livstid, och hans verk är grundpelare i repertoaren för de flesta av världens operahus. Hans operor hyllas för deras mästerliga detaljhantering, känslighet för vardagliga ämnen, rikliga melodier och överflödiga uttrycksfullhet. Puccinis librettister för Tosca, Giuseppe Giacosa (1847–1906) och Luigi Illica (1857–1919), samarbetade också med honom för hans två andra mest framgångsrika operor, La Bohème och Madama Butterfly. Giacosa, en dramatiker, var ansvarig för berättelserna, och Illica, en poet, arbetade främst med orden.

Miljö

Ingen opera är mer förknippad med sin miljö än Tosca, som äger rum i Rom från morgonen den 17 juni 1800 till gryningen följande dag. De specificerade miljöerna för var och en av de tre akterna – kyrkan Sant’Andrea della Valle, Palazzo Farnese och Castel Sant’Angelo – är bekanta monument i staden och kan fortfarande besökas idag. Även om librettot tar sig vissa friheter med fakta, utgör historiska händelser en grund för operan: Roms invånare väntar på nyheter om slaget vid Marengo i norra Italien, som ska avgöra ödet för deras symboliskt kraftfulla stad.

Musik

Partituret till Tosca betraktas som ett utmärkt exempel på stilen verismo, ett svårfångat begrepp som vanligtvis översätts som ”realism”. De typiska musikaliska drag av verismo-traditionen är framträdande i Tosca: korta arior med en obehindrad ström av rå melodi, omgivande ljud som suddar ut skillnaderna mellan livet och konsten, samt användningen av parlato – ord som talas istället för att sjungas.

Köp biljetten till barnteatern på Tickster
Köp biljetten på Tickster

Köp din biljett på Tickster.com här eller i dörren.

Var;
Ullareds bygdegård, Skolvägen 12
Ullared, 31160 Sverige
Detaljer
Date :
lördag 23 november
Time :
19:00 - 22:30

Köp din biljett på Tickster.com

eller i dörren